Håkon Paulsberg og Georg Johannesen

paulsberg-johannesenJeg hadde gitt ut ei Prøysen-plate i 1999 og gikk med planer om en oppfølger der jeg koblet han med en annen lyriker. Etter at jeg rådførte meg litt med Jan Erik Vold forslo han: «Kan du ikke se på Johannesen da». Jeg leste Georg Johannesens dikt og fant en rytme og sangbarhet som umiddelbart slo meg. De klangbunnene jeg fant i disse tekstene kjente jeg igjen i mye av mine musikalske referanser. Med min bakgrunn som jazzmusiker og «religiøs sanger» som Jan Erik kaller meg – fant jeg et rikt materiale å arbeide med.

Georg Johannesen ga meg tillatelse til å bruke tekstene og få dager før jul kom platen «Kong J» fra trykkeriet, med gravhaugmotiv på coveret. «Overlat livet til døden» lyder det i albumets aller siste strofe. Og på selveste julaften kom den triste meldingen om at Georg Johannesen var død under en svømmetur i Egypt. Platen er innspilt på den gamle Fylkesskolen i Rygge sammen med musikerne Terje Norum (tangenter) og Ørnulv Snortheim (gitarer). Den innholder dessuten duetten «Guds lille himmel» sammen med Heidi Gjermundsen Broch. På åpningssporet leser Georg Johannesen i et privatopptak fra Son Poesidager i mai 2005 der vi opptrådte sammen. – Jeg sendte ham et eksemplar da platen var ferdig, men da var han allerede dratt til Egypt, dermed fikk han ikke høre plata. Det er en trøst å vite at han hadde hørt melodiene da vi opptrådte sammen i Son.

Forfatteren Kjartan Fløgstad skriver i platens forord at Georg Johannesen «aldri har skrive ein uklår setning. På desse songane får Håkon Paulsberg den åndelege visetonen til å lyda på ein frekvens som også kan høyrast med det blotte øyra». Georg Johannesen ville i år ha fylt 75 år, og albumet har blitt utgitt som planlagt i forståelse med familien.

   Lytt/last ned albumet her Kjøp CD hos:
Platekompaniet

Pressen skriver…


Vårt land: Paulsberg skriver enkle og vare melodier som kler hans varme stemme, og har samlet et band som setter uttrykk foran presisjon og finspill. Et flygel anno 1880 med sprø klang og et overstyrt el-piano inngår i det rufsete lydbildet. Det bidrar til en vakker, skittenlyrisk helhet, kanskje inspirert av Johannesens linjer. Paulsberg har skapt en plate som for mange antakelig vil åpne en dør til forfatterskapet.

 Dagbladet: Paulsberg blir en varsom og tydelig formidler av disse tekstene. Uten unødig patos, drama eller pynt. Rent og enkelt, som ordene selv. Han har ytterst respektfullt satt enkle, men tydelige melodier til de skarpe tekstene, som på en makeløs måte kombinerer det store og det lille perspektivet, det politiske og det personlige, det religiøse, kulturhistoriske og det enkle, hverdagslige.

 Oppland arbeiderblad: Å sette toner til en så markant lyriker som Georg Johannesen er ingen lett oppgave. Heldigvis har det gått riktig så bra. Håkon Paulsberg og hans medmusikanter har klart å skape et åpent og vart lydbilde som kler tekstene godt. Melodiene er enkle, men med sjel og tidvis rocka trøkk. Forhåpentligvis vil denne plata føre til at både Paulsberg og Johannesen når et større publikum. Det fortjener de begge to. Kommer ikke Paulsberg hit, så drar jeg dit han spiller…

 Fredrikstad blad: Da jeg leste at Rygge-trubaduren Håkon Paulsberg hadde spilt inn en cd-plate som besto av Georg Johannessen-tekster som han hadde satt melodier til, ble jeg litt skeptisk. Paulsberg gjør imidlertid min tvil til skamme. Han har funnet frem et melodisk uttrykk som står godt til en av etterkrigstidens mest markante og originale forfattere i Norge. Håkon Paulsberg synger med en varm og følsom maskulinitet. Paulsbergs cd- album er blitt et verdig minnesmerke; en plate som jeg kommer til å spille ofte.