Håkon Paulsberg og Jan Erik Vold

SÅ SEILE VI PÅ MJØSA
PRØYSEN OG VREESWIJK I SAMME BÅT

…-Jeg hørte Paulsberg synge noen viser av Prøysen og spisset ører. Han tolket Prøysen på en ny måte og tenkte at dette var noe vi kunne gjøre noe mer ut av, sier Vold.

Jan Erik Vold og Håkon Paulsberg (gitar og sang) presenterer de to store trubadurene som står i sentrum for norsk og svensk visekunst. Jan Erik Vold og Håkon Paulsberg innledet samarbeidet under et seminar på visefestivalen Blåklokkevikua sommeren 2002. Utgangspunktet var Volds studier av tekstene til Prøysen og Vreeswijk. Håkon Paulsberg kommer opprinnelig fra Hunndalen og er kjent for sine blues og jazzpregete tolkninger av Prøysens viser. Prøysen la ofte ordene til ei jente eller en kvinneskikkelse når han skrev sine viser. Paulsberg har interessert seg spesielt for disse tekstene og gitt ut CD’en «jinter». -Jeg hørte Paulsberg synge noen viser av Prøysen og spisset ører. Han tolket Prøysen på en ny måte og tenkte at dette var noe vi kunne gjøre noe mer ut av, sier Vold. Resultatet er blitt et program som handler om to ulike trubadurer, med Håkon Paulsberg som det musikalske bindeleddet, ledsaget av Jan Erik Volds betraktninger og analyser av liv og tekst. Det handler om Prøysen og Vreeswijk, deres viser, et par fliker av deres liv og noen tråder som finnes mellom de to trubadurene. Det er i omtalen av «Så seile vi på Mjøsa» at Vold løfter Prøysen fram som den store, dødsbevisste trubadur han også er, en av våre helt uunnværlige poeter.

Pressen skriver…

Fredrikstad Blad:
Lavmælt, poetisk, morsom, og tankevekkende var Bokfest-forestillingen til poet Jan Erik Vold og musiker Håkon Paulsberg i Teglhuset i går. Spesielt minneverdig var Volds analyse av «Så seile vi på Mjøsa», som de fleste betrakter som en sommeridyll. Men Prøysens rotur går rundt hele den ti mil lange innsjøen og ender på en måte ved Kråkerøy. En livsseilas, mener Vold, til Paulsbergs blå sangtolkninger.

Oppland Arbeiderblad:
-samspillet mellom Jan Erik Vold og Håkon Paulsberg var rett og slett glimrende, og det var ingen tvil om at de var der med et samme utgangspuntet – nemlig med en oppriktig og ærlig kjærlighet til de to tekstforfatterne Paulsberg er en glitrende vokalist og gitarist, og han og Volds samarbeid var rett og slett bare herlig å beskue.

Moss avis:
Folk gikk ut i høstmørket med litt undring, litt kunnskap om Vreeswijk og Prøysen og et litt bredere bilde av to av Nordens store visekunstnere.